RHYAN SINCLAIR – LETTERS TO ALIENS

Artiest info
Website
facebook - spotify
Label: LHG Records

Rhyan Sinclair is een piepjonge 21-jarige singer-songwriter uit Lexington in de Amerikaanse staat Kentucky die in 2018 als 17-jarige solo op plaat debuteerde met het album “Barnstormer” waarop ze haar muzikale inspiratiebronnen in de spotlights plaatste. Daarna lanceerde ze ook nog een EP die “Marshmellow World” als titel kreeg en waarop ze klassieke grootheden uit de countrymuziek op muzikale wijze een eerbetoon bezorgde. Voordien was ze vanaf haar elfde tot haar vijftiende levensjaar al actief als de leadzangeres van de rootsformatie ‘All The Little Pieces’ waarmee het album “The Legend Of Lavinia Fisher” werd opgenomen.

Haar allernieuwste album “Letters To Aliens” is in vergelijking met haar vorige platen ietwat anders van opzet. De twaalf door haarzelf gecomponeerde liedjes op dit album vormen een mix van folk-, rock- en country-muziek met een stevige jaren ’70-invloed. Ze brengt deze nummers samen met haar vaste begeleidingsband ‘The South 65’ bestaande uit elektrisch gitarist Danny Flanigan, bassist Jeff Binder, drummer Cary Shields en harmony vocaliste en fluitspeelster Toni Karpinski, de mama van Rhyan Sinclair die alle songs zelf zingt en daarbij ook op akoestische gitaar en piano speelt.

Voor deze plaatopname werden echter ook enkele gevestigde waarden uit de muziekwereld als gastmuzikanten in de studio uitgenodigd zoals Ryan Allen op orgel en piano bij drie tracks en Fats Kaplan op viool, mandoline, pedal steelgitaar en theremin, het elektronisch instrument waarbij feeërieke klanken ontstaan door met de handen te bewegen langs twee antennes zonder die aan te raken. Voor het meezingen op de song “The Wounded Healer” werd ook nog een beroep gedaan op de zangeressen Whitney Adams en Claire Kander.

We hebben voor u enkele video’s aan dit verhaal toegevoegd met drie liedjes uit het album “Letters To Aliens”: “Where I’ll Be Found”, eerste single “Dragon Spirit” en tweede single “Interstate Sailors”. Let bij het luisteren naar deze songs ook op de zeer persoonlijke songteksten die Rhyan Sinclair o.a. voor deze nummers heeft geschreven. Ze beschouwt haar liedjes zelf dan ook als een soort therapie of genezingsproces om te kunnen omgaan met alles wat er in haar jonge leven gebeurde en gebeurt.

Zo was ze samen met haar moeder in november 2019 betrokken in een zwaar verkeersongeval dat na een maandenlange revalidatieperiode vlekkeloos overging in de eenzame afzondering veroorzaakt door de wereldwijde coronapandemie. Ook haar getroubleerde relatie met haar biologische vader en hoe zij daarmee omging komt in haar liedjes aan bod. Songs op deze plaat die dit illustreren zijn het prachtige “Skywriting”, het zachtjes rockende “All Alone In Outer Space”, de emotionele soulballad “Should’ve Been Prepared”, “Bad Time”, het wondermooie eerbetoon aan haar overgrootmoeder en voorbeeld van ‘vrouw zijn’ in het liedje “Effie Jane” en de alweer zeer emotievolle albumafsluiter “With Every Goodbye” over het definitieve afscheid van haar biologische vader die vorig jaar is gestorven.

Vocaal vinden we haar stem in enkele songs wel wat gelijken op die van countryzangeressen als Dolly Parton, Patsy Cline en Tammy Wynette, maar dan met een duidelijke 21e eeuw-stempel à la Stevie Nicks, Lana Del Rey of Norah Jones. Ze heeft die voor countrymuziek absoluut noodzakelijke snik in de stem die zorgt voor een emotionele geladenheid in het gebrachte liedje. Als kind schreef ze soms persoonlijke boodschappen op balonnen die ze dan dartelend in de lucht liet opgaan als lectuur voor buitenaardse wezens, vandaar deze albumtitel “Letters To Aliens”. Maar de liedjes op deze plaat van Rhyan Sinclair zijn eigenlijk ook wel bedoeld voor de aardbewoners die er zeker ook voldoende stof tot nadenken en reflecteren in zullen kunnen terugvinden. Voor ons is dit één van de mooiste platen van 2022 tot nu toe.

(valsam)